időpontot foglalni
Szakrendelések
Menedzserszűrés
Foglalkozás Egészségügy
Amit a B2-vitaminról tudni érdemes
A B2-vitamin (riboflavin) vízben oldódó vitamin.Az élelmiszeripar főként élelmiszer színezékként használja.
A B1-vitaminhoz hasonlóan részt vesz a tápanyagok energiává történő átalakításában. Segíti a vörösvérsejt képzést, szükséges a B3- és a B6-vitamin aktív formává történő átalakításához.
Kutatások szerint pozitív szerepet játszhat a migrénes fejfájás rohamai gyakoriságának és időtartamának csökkentésében.
Étrendi források
A kiegyensúlyozott, változatos étrendet követők általában elegendő B2 vitaminhoz juttatják szervezetüket.
Fontos forrás a tej, tejtermékek. Jelen van továbbá az alábbi termékekben:
Megjegyzendő, hogy a riboflavin fényre érzékeny, így az élelmiszerek feldolgozása közben károsodhat. Főként a gabonafélékben sokszor mesterségesen hozzáadott mikrotápanyagként szerepel, mivel a természetes riboflavin tartalmuk elvész.
Ezen kívül színezékként használják, főként édességeknél (pl. gumicukor). Ha sokatfogyasztunk belőle vizeletünket sötét sárgára színezi.
A folyamatos (mindennapi) étrendi bevitel fontos, mivel szervezetünk csak elenyésző mennyiségben képes tárolni a májban, szívben, vesékben.
Felnőtteknek 1-1,3 mg/nap az ajánlott napi bevitel (RDA). Terhes nők esetén 1,4 mg/nap, laktáló nőknél 1,6 mg/nap a nemzetközi ajánlás.
Hiánya
Fejlett országokban a B2-vitamin hiány ritkán fordul elő. Rizikója a helytelen étrend (divat vagy tápanyagcsoportokat kizáró diéták) követése, időskor, vegetáriánus sportolók, alkoholizmus, felszívódási zavarokat okozó betegségek, mint lisztérzékenység (cöliákia), Chron (gyulladásos bélbetegség).
Hiánya esetén nyelvgyulladás, vérszegénység, valamint bőr- és szemproblémák jelentkezhetnek.
Magával vonja a B3- és B6-vitamin nem megfelelő anyagcseréjét, aktiválódását.
Kockázat különösen terhes állapotban van jelen, amikor is befolyásolja a magzat növekedését, hiánya növeli a terhesség alatti magas vérnyomás kilakulásának kockázatát, mely életveszélyes is lehet.
Túladagolás
Túladagolásának veszélye elenyésző, mivel a felesleg a vizelettel ürül. Kiválasztósásának hiánya esetén májkárosodás léphet fel.
Megengedett felső beviteli érték (UL) meghatározás az előbb említett okból kifolyólag nincsen.
Étrendkiegészítés hatása
B2-vitamin hiányos állapotban, étrendkiegészítő formájában történő bevitel esetén a jótékony hatás számottevő.
Jelentősen csökkenthetik a vérnyomást és a szívbetegség kockázatát azoknál az embereknél, akik genetikailag hajlamosak a szívbetegségekre.
Nagy dózisban (napi 2x200mg) fogyasztva jelentősen csökkentheti a migrént.
Bár elegendő számú kutatás nem áll rendelkezésre, feltételezik, hogy csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.
Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc
Hivatkozásjegyzék:
Namazi N, et al. (2015). Supplementation with riboflavin (vitamin B2) for migraine prophylaxis in adults and children: A review. DOI: doi.org/10.1024/0300-9831/a000225
Schoenen J, Jacquy J, Lenaerts M. Effectiveness of high-dose riboflavin in migraine prophylaxis. A randomized controlled trial. Neurology. 1998;50(2):466‐470. doi:10.1212/wnl.50.2.466
Wilson CP, Ward M, McNulty H, et al. Riboflavin offers a targeted strategy for managing hypertension in patients with the MTHFR 677TT genotype: a 4-y follow-up. Am J Clin Nutr. 2012;95(3):766‐772. doi:10.3945/ajcn.111.026245
Wilson CP, McNulty H, Ward M, et al. Blood pressure in treated hypertensive individuals with the MTHFR 677TT genotype is responsive to intervention with riboflavin: findings of a targeted randomized trial. Hypertension. 2013;61(6):1302‐1308. doi:10.1161/HYPERTENSIONAHA.111.01047
Mayo Clinic Staff. (2014). Preeclampsia: Complications
Bassett JK, Hodge AM, English DR, Baglietto L, Hopper JL, Giles GG, et al. Dietary intake of B vitamins and methionine and risk of lung cancer. Eur J Clin Nutr 2012;66:182-7.