Budapesti klinika
1135 Budapest,
Jász u. 33-35.
+36 1 / 800 9333
Esztergomi rendelő
2500 Esztergom,
Arany János u. 12.
+36 1 / 800 9333

Pálinkával a koronavírus ellen?

Tények, tévhitek az alkoholfogyasztás és a koronavírus kapcsán

Az interneten, közösségi oldalakon található cikkek számos, sokszor vegyes vagy egymásnak ellentmondó üzeneteket közölnek az alkoholról és annak fogyasztásáról olvasóik felé.

Sok személytől magam is hallom, hogy a járvány kezdete óta naponta megiszik egy-két pálinkát, hogy „fertőtlenítse” szervezetét a pandémia idején.

Fontos kérdéssé vált: az alkohol valóban hatásos fertőtlenítő? IGEN, de nem mindegy milyen formában!

Az összes alkoholtípus baktericid (baktériumölő), fungicid (gombaölő) és bizonyos vírusokatis elpusztít pl. herpesz vírus, influenza vírus, HIV vírus, Hepatitis B, -C. Megjegyzendő azonban, hogy legalább 60%-os vagy a feletti koncentrációban szükséges használjuk ahhoz, hogy elpusztítsa az előbb említett kórokozókat. Jelentős virucid hatású az etil-alkohol, mely a pandémiás vírusok, mint ebola, SARS és koronavírussal szennyezett felületek fertőtlenítésében kiemelkedően hatásos.

A kulcsszó elhangzott: felületek.

Egy másik aggasztó dolog, hogy a COVID-19 által okozott pandémia következtében és következetesen a karanténban eltöltött idő miatt az emberek kiestek komfortzónáikból, életük egyik napról a másikra megváltozott, ezáltal növekszik bennünk a szorongás, depresszió, feszültség, álmatlanság. Sokan a megfelelő megküzdési stratégia hiányában alkoholhoz és drogokhoz fordulnak tüneteik enyhítése céljából vagy csupán unalomból.

A március végi jelentések azt mutatták, hogy az alkoholértékesítés jelentős mértékben, egyes országokban 55%-kal növekedett, a koronavírus által okozott leállások kezdete óta.

Nézzünk 5 indokot, amiért megfontolandó az alkohol fogyasztása járvány idején:

  1. Rossz hangulatból borzasztó hangulat

Az alkohol az egyik legnépszerűbb pszichoaktív szer a világon. Átmeneti feszültségoldást, jobb kedélyállapotot eredményez. Fontos azonban, hogy ez a hatás rövid ideig tart.

Számos, szorongással és depresszióval küzdő egyén fogyaszt valamilyen alkoholt, a stressz és levertség csökkentése érdekében. Míg az alkohol néhány órán keresztül valóban javíthatja az ilyen panaszokat, hosszú távon rontja a mentális egészséget, fáradtságot, közömbösséget, levertséget idéz elő, így könnyen belekerülhet az ember egy ördögi ciklusba.

  1. Fokozza a dehidráltságot

Már-már közhely, hogy ha valaki beteg, igyon sok folyadékot. Miért is? Betegség egyes tünetei, mint orrfolyás, fokozott izzadás, hányás, hasmenés miatt több folyadékot veszít a szervezet. Lázas állapotban a testhőmérséklet növekedésével az anyagcsere fokozódik. A szervezetünk gyorsabban és erőteljesebben próbál működni, aminek kapcsán több oxigénre és folyadékra van szüksége. Az alkohol diuretikum (vízhajtó), amellett, hogy a szervezet több vizeletet termel, gátolja a víz visszaszívását a vesékben így merőben fokozza a kiszáradás veszélyét.

  1. Alvás minőségének romlása – következetes immunrendszer gyengülés

Mikor immunrendszerünk gyengült, vagy szervezetünket korokozó támadja meg, rendkívül fontos a pihenés, alvás. Egyszerűen szólva a szervezetet pihentetni kell, hogy a belső „harccal” foglalkozhasson. A National Sleep Foundation megállapítása szerint az alkoholfogyasztás hosszú távon rontja az alvás minőségét, gátolja a REM fázis elérését, horkolást, alvási apnoét (légzésszünetet) idézhet elő.

  1. Csökkenti a tápanyagellátottságot

Alkohol fogyasztásakor egyes tápanyagok emésztése és felszívódása zavart szenvedhet. Fokozott mértékben ürülhetnek vitaminok, ásványi anyagok a szervezetből. Gátolja a máj cukor leadását, így szervezetünkre növekvő terhet ró az energianyerés is, következetesen védekező funkciójának hatásossága csökken.

Emellett felesleges ún. „üres” kalóriával szolgál. Az alkohol a második legenergiadúsabb anyag a zsiradékok után. 1 gramm alkohol 7kcal-t tartalmaz. A sör,a cukros üdítőitalokhoz hasonló kalóriatartalmú, a vörösbor kétszer annyi kalóriát tartalmaz. Ezáltal növeli az elhízás kialakulásának kockázatát.

  1. Végül, de nem utolsó sorban: gyengíti az immunrendszert (!)

A máj fő feladata, hogy semlegesíti a különböző toxinokat (mérgező anyagokat), mely a szervezetbe kerül. Ez az egyik fő oka, hogy a máj különösen érzékeny az alkoholfogyasztásra.

Az immunrendszernek kellene a központban lennie! Ennek ellenére a szervezetbe került toxinok elsőbbséget élveznek a vírusokkal, baktériumokkal szemben az eliminálás szempontjából. Röviden a szervezeted nem foglalkozik más kórokozóval addig, amíg ki nem ürítette testedből a mérget (az alkoholt).

Összegezve:

Ha a boltokban nem található már fertőtlenítő, tiszta alkoholból (etil-alkoholból) lehet készíteni bőr vagy eszközfertőtlenítőt, melynek koncentrációja eléri minimum 60%-ot.

Szervezetedet nem lehetséges fertőtleníteni pálinkával vagy egyéb alkohollal! Sőt az alkoholfogyasztás ellenkező hatást vált ki, gyengíti az immunrendszert így sem megelőzésként sem már megbetegedett állapotban NEM ajánlott tömény italok nagymértékű vagy gyakori fogyasztása!

Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

https://reynardhealth.com/using-alcohol-to-disinfect-healthcare-surfaces/

Hicks, T. (2020). "Happy Hours: More People Drinking While Working from Home During COVID-19." Health News.

Wilton, G., Moberg, D. P., & Fleming, M. F. (2009). The effect of brief alcohol intervention on postpartum depression. MCN. The American journal of maternal child nursing34(5), 297–302. https://doi.org/10.1097/01.NMC.0000360422.06486.c4

Grant, V. V., Stewart, S. H.,& Mohr, C. D. (2009). Coping-anxiety and coping-depression motives predict different daily mood-drinking relationships. Psychology of Addictive Behaviors, 23(2), 226–237. https://doi.org/10.1037/a0015006

Fergusson DM, Boden JM, Horwood LJ. Tests of Causal Links Between Alcohol Abuse or Dependence and Major Depression. Arch Gen Psychiatry. 2009;66(3):260–266. doi:10.1001/archgenpsychiatry.2008.543

Yuchai Huang, Liqing Li, Yong Gan, Chao Wang, Heng Jiang, Shiyi Cao and Zuxun Lu (2020) Sedentary behaviors and risk of depression: a meta-analysis of prospective studies, Translational Psychiatry, 10.1038/s41398-020-0715-z, 10, 1.

https://nutritiondata.self.com/facts/beverages/3827/2

Massey, V. L., & Arteel, G. E. (2012). Acute alcohol-induced liver injury. Frontiers in physiology, 3, 193. https://doi.org/10.3389/fphys.2012.00193